Ce mai scriu ziarele …

EDIŢIA ONLINE A ZIARULUI EVENIMENTUL ZILEI PREZINTĂ


Istoria lumii în straturi de sare …


Coborând în salina de la Târgu Ocna, văpaia soarelui se pierde în întunericul şi răcoarea galeriilor cu pereţii lucioşi. În adâncuri, turiştii, fie copii puşi pe şotii, fie persoane venite la tratament, descoperă o lume în care istoria lumii este spusă de straturi de sare.


Maşinăria de „tencuit” pereţii

Bărbatul lucrează în mină de la 18 ani, astfel că în ultimii 20 de ani a coborât în fiecare zi în adâncuri. Acum îl găseşti în cabina de la intrarea în salină, lângă staţia de autobuz. Ştie pe unde şerpuiesc galeriile în mină şi cum au devenit pereţii de sare, negri de fum, strălucitori: s-a folosit un procedeu similar cu tencuirea unei case, numai că s-a folosit o maşină care funcţionează asemeni unui tun de zapadă. În loc de nea, maşinăria a „tencuit” pereţii salinei cu sare strălucitoare.

Prin galeriile în care minerii sapă după sare, vagonetele zac în întuneric, iar aerul este înecăcios de la fum. Pe jos, s-a aşternut un praf de sare fin şi murdar. Dacă revii în zona iluminată, dai peste bazinul artificial, în care apa curge în cascade, peste trepte de sare. Picăturile de apă topesc sarea. Evaporându-se, apar flori de sare, nişte bulgăraşe în nuanţe de alb şi gălbui, care arată de la depărtare ca nişte cuiburi de rândunică răsturnate. Întrebat de ce nu se găsesc aceste flori de mină şi în muzeul din incinta salinei sau de ce nu pot fi achiziţionate, ca amintire, Aurelian Bucur răspunde că nici turiştii nu sunt interesaţi de aceste flori, nici procesul de conservare nu este tocmai uşor. Florile trebuie uscate bine şi apoi se aplică o substanţă care să asigure conservarea lor. Acum, se pot folosi şi spray-uri fixative pentru păr, explică minerul.

Incursiune în mina dacilor

Tot el aruncă o vorbă care te duce cu gândul la timpuri uitate de vreme: în zona în care se află salina dacii scoteau sare din adâncuri şi o vindeau romanilor. Iar acei daci erau puternici şi harnici şi reuşeau să se impună în faţa romanilor, deoarece sarea era la mare preţ în acele zile.

Numai că ipoteza minerului nu este confirmată de istorici. Emilian Alexandrescu, preistoric şi arheolog, spune că informaţiile privind prezenţa dacilor în zona din imediata apropiere a salinei de la Târgu Ocna „este destul de nesigură”.

Premieră

La Târgu Ocna, Anghel Saligny a construit primul funicular din România. Denumit de autorităţi „Teledinamicul de la Târgu Ocna”, iar de ziariştii vremii „Americanul”, funicularul a funcţionat 11 ani, între 1885 şi 1896, timp în care a transportat aproximativ 10 vagoane pline cu sare în fiecare zi.

În 1896, funicularul a fost înlocuit de o linie de cale ferată industrială, pe care sarea a fost transportată de la magaziile salinei Târgu Ocna la Halta CFR Salina.

OPINIA http://www.targuocna.wordpress.com despre acest articol este ilustrată cel mai bine de comentariul unui citiror …

Dar stimate autor de ce dezinformaţi din nou cititorii?…. Unde aţi văzut „vagonete care zac în întuneric”? Trebuie să vă precizez că la această metodă s-a renunţat demult, de prin anul 1968 , iar în prezent pentru exploatare se aplică o metoda modernă, in care munca omului este sustinută de utilaje moderne iar sarea este transportată la suprafaţă cu benzi transportoare. In ceea ce priveşte „praful fin şi murdar” unde l-ati vazut in baza de turism? Sau poate ca ati dorit sa utilizati doar o figura de stil?!….In muzeu au fost expuse multe flori de mina dar prin „bunavoinţa” unor vizitatori au disparut. Oricum aceste lucruri tin doar de conştiinţa turistilor. Şi bine de ştiut : în salina Tg. Ocna există o bază de agrement cu diverse amenajări pentru turisti, dar despre acest lucru nu prea amintiti in articol…
Ar fi bine ca la redactarea unui articol despre un obiectiv, oricare ar fi acela, să se exprime realitatea bazata pe o documentare temeinica asupra locului. Altfel exista pericolul de a realiza doar o compunere metaforica, bazată mai mult pe imaginaţia autorului care din pacate poate sa induca în eroare pe cititori. Si este pacat de efortul celor care au pus suflet pentru a realiza ceva pentru semeni …

Întregul articol poate fi vizualizat la adresa

http://www.evz.ro/detalii/stiri/istoria-lumii-spusa-in-straturi-de-sare-fotoreportaj-897793.html

Anunțuri

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: